O klubu

U “Sremskom glasniku” povodom osnivanja najstarijeg fudbalskog kluba u Rumi 1924. godine RSK-a (rumski sportski klub) kaže da će sada gajiti nogomet i laku atletiku.

Atletika se zaista spominje kroz program najznačajnijeg i najuspešnijeg sportskog kolektiva u Rumi između dva svetska rata “Sparta” koja je osnovana 1925. godine.

Posle drugog svetskog rata atletika kao sport u Rumi hronološki gledano se manifestuje kroz sledeće oblike:

  • Od 1945. godine u vidu prolećnih kroseva, takmičenja otvorenog tipa u organizaciji škola kao gradska i opštinska takmičenja.
  • Od 1947. godine učenici rumskih srednjih škola i Savezne pilotske škole su se takmičili za značku ZREN (za Republiku napred).
  • Od 1953. godine DTV “Partizan” u svoj program uvodi i atletske discipline organizujući atletska takmičenja od lokalnog do Saveznog nivoa. Tako je na jednom času ovog društva u Rumi postignuto nekoliko vrednih rezultata. Omladinka Vukosava Lazić skočila je u vis 135cm, a omladinac Aleksandar Popović u skoku u dalj 5.65m.
  • Od 1954. godine i rumski studenti se u uključuju u atletska takmičenja u organizaciji Studentskog Saveza Jugoslavije – ogranak Ruma – Sremska Mitrovica.
  • Od 1954. -1958. godine održavaju se tzv. majski festivali omladine u atletici za srednjoškolce.
  • Od 1955. godine atketska ekipa iz Rume na prvenstvu DTV “Partizan”-a Vojvodine  osvaja treće mesto. Posebno se istakao omladinac Aleksandar Popović skočivši u vis 170cm, a u skoku u dalj 6.30m, dok je u sprintu na 100m zauzeo treće mesto. Petar Radović je bio drugi na 1500m. Štafeta 4x100m u sastavu Obrenović, Pauković, Popović i Radović zauzela je treće mesto.
  • 1958. godine DTV “Partizan” iz Rume uspešno organizuje u izletištu “Borkovac” opštinski kros uz učešće preko 200 članova. Pobednici kod pionira su: Nikola Vajagić, pionirka Gordana Brkić, omladinac Jovan Mišklia u omladinka Ružica Ručnov.

Prve značajne temelje u razvoju rumske atletike postavio je prof. Miodrag Plavšić-Bata, prof. Srednje tehničke škole “Milenko Brzak – Uča”. Od 1966. godine kroz atletsku sekciju svoje škole priprema učenike za kros takmičenja od lokalnog do Saveznog ranga. Tako 29.04.1973. godine na krosu “Borbe” u Beogradu učenici Ružica Simić u trci na 800m, osvaja prvo mesto sa odličnim rezultatom 2:18,00. Muška ekipa Tehničke škole je osvojila prvo mesto a ženska ekipa drugo mesto. Poznata imena iz te generacije su još: Milica Gojković, Uroš Kekić i Dušan Džakula.

Rumljanin Toma Tabak 1970. godine kao vojnik na prvenstvu skopske vojne oblasti u sprintu na 200m osvaja drugo mesto, a na 100m treće mesto. Na svearmijskom takmičenju Jugoslavije iste godine u Šapcu kao član štafete 4x100m osvaja drugo mesto.

Nesumljivo veliki doprinos u razvoju rumske atletike dao je SOŠOV (Sportske olimpijada školske omladine Vojvodine) koji inicira nastavnike i profesore fizičkog vaspitanja da krož školske sekcije pripremaju takmičare.

Prvi SOŠOV  je održan 1970 godine u Novom Sadu gde naši takmičari postižu odlične plasmane i rezultate. Osnovka Bosa Mileusnić zauzima drugo mesto na 600m sa odličnih 1:37.4 a Zora Dražić bronzanu medalju u bacanju kugle sa 13.03m. Kod srednjoškolaca učenik tehničke škole Nikola Kućan osvaja četvrto mestu u skoku u dalj.

Drugi SOŠOV  je održan 1974. godine u Zrenjaninu. Udruženje pedagoga fizičke kulture u oštinski Savez sportova Ruma ozbiljnije pristupaju pripremi mladih atletičara za ovu manifestaciju i imenuju Rajka Čabrila i Boška Pejkića da prate razvoj atletike u Vojvodini i ujedno pripremaju naše osnovce i srednjoškolce. Bio je ovo ispravni potez koji je omogućio brži razvoj atletike u Rumi. i na ovoj olimpijadi naši takmičari osvajaju odlične plasmane. Drugo mesto osvaja Zlatica Galiot OŠ “Dušan Jerković” na 300m, sa 43.1s. četvrto mesto Srđan Nikolić OŠ “Dušan Jerković” u skoku u vis sa 163cm, i Vida Stanić sa 135cm. Kod srednjoškolaca, četvrto mesto osvaja Jovan Meseldžija, poljoprivredna škola, skok u dalj 6.44m i sedmo mesto Raško Marković skok u vis 170cm.

Nakon drugog SOŠOV-a profesor Boško Pejkić, srednja poljoprivredna škola, ozbiljnije je pristupao pripremi jedne grupe srednjoškolaca pripremajući savremene metode treninga tog vremena. Prvi čvek u Rumi koji se ozbiljno počeo baviti atletikom je Raško Marković, učenik Poljoprivredne škole koji i danas drži rekord u skoku u vis 1.95m, i u bacanju kugle sa 15.50m. Kroz par meseci Markoviću se u radu pridružuju Srđan Nikolić, Milan Lotina, Miodrag Brašanović, Branko Lakobrija i Stanko Petrović. Rezultati ovakvog radase već manifestuju na pokrajinskom takozvanom među SOŠOV 1976. godine u Zrenjaninu gde prvo mesto osvaja Srđan Nikolić vis 185cm. Milan Lotina dalj 6.50m. treće mesto Ilija Radaković kugla i treće mesto ekipno Gimnazija “Stevan Puzić”.

Od 1976 godine prof. Boško Pejkić odlazi na fudbalske terene, jer tadašnje opštinske vlasti i direktori škola nisu imali razumevanja za rad atletskog sporta.

Treći SOŠOV  je održan 1978. godine u Subotici gde predstavnici rumske atletike nisu imali zapažene rezultate izuzev Zorana Ilića OŠ “Dušan Jerković” koji je na 800m osvojio šesto mesto.

Zastoj u razvoju atletike u rumi traje sve do 1981. godine kada sepembra meseca nastavnik OŠ “Dušan Jerković” Rajko Čubrilo u saradnji sa prof. Boškom Pejkićem priprema učenika Safeta Mehmeti za četvrti SOŠOV  koji je održan 1982. godine u Novom Sadu. Safet Mehmeti na ovoj olimpijadi osvaja treće mesto na 800m sa odličnim rezultatom 2:05.5.

Te 1981. godine nastavnik OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Milan Milošević osniva školsko sportsko društvo “Zmaj” u kome radi i atletska sekcija. Milošević lično priprema učenika Vasilja Divića i Jasnu Pantelić koji se takmiče u finalu četvrtog SOŠOV-a, dakle među osam najboljih u Vojvodini.

U jesen 1982. godine, grupa atletskih entuzijasta sa prof. Boško Pejkićem i Raškom Markovićem ponova se okuplja sa čvrstom verom da ovog puta budu uporni u svojoj nameri da atletika kao bazični sport opstane u rumi. Tačno 1.oktobra u sali tehničke škole treneri Boško Pejkić, Rajko Čabrilo i Živan Nikolić (bivši atletičar AŠK-a) sa okupljenim ljubiteljima kraljicesportova počinju zimske pripreme a ujedno i pripreme za osnivanje kluba. Pored Markovića polaznici atletske škole bili su: Milan Zobenica, Vladimir Karhner, Skender Mehmeti i Safet Mehmeti, Jasna Pantelić, Radoslav Petrović, Vasilj Divić i Zoran Vrhovac.

Pomenuti atletičari početkom 1983. godinese registruju u atletsku sekciju DTV “Partizan” u Rumi i te godine nastupaju na prvenstvu Vojvodine gde osvajaju sedam medalja. Prva mesta osvajaju Jasna Pantelić dalj, Boško Savanović dalj i Miodrag Brašić 800m drugo mesto. Raško Marković drugo mesto u troskoku a treća mesta Nena Dokmanović dalj, Vladimir Krhner troskok i Dragana Špehar dalj. Ovo je bio pokatatelj da Ruma ima snage da atletski sport ima svoj klub.

15. januara 1984. godine zvanično se rađa ATLETSKI KLUB “RUMA”.

16. januara 1993. godine klub dobija sponzora i nosi naziv Atletski Klub “Drvo – dekor Ruma”.

Ž.Nukilić, 27.01.2004. tekst preuzet iz “Sremskog glasnika”, rubrika SPORT.